Úvod / Blog

Zlato zlomilo další rekord. Poprvé v historii se dostalo přes 2300 dolarů za unci

Rekordní týdny na zlatě pokračují. Cenná komodita poprvé překonala hranici 2300 dolarů za trojskou unci (31,1 gramu). K růstu ceny přispívají vyhlídky na snižování úrokových sazeb ve Spojených státech.

Aktuální cenu sledujeme i na našem grafu ceny zlata, kde se přes 2300 dolarů dostala vyhledávaná komodita v dnešních ranních hodinách. Poté došlo k poklesu a aktuálně se cena pohybuje lehce pod rekordní hranicí. 

Zlato si za měsíc připsalo více než 10 %

Za pouhý měsíc zlato připsalo přibližně 10 procent a vzrostla z již vysoké ceny 2 084 dolarů za unci na nynější historický rekord. 

A zlato stále nemusí "mít dost". Trh očekává, že Americká centrální banka (Fed) v letošním roce počítá s trojím snížením základní sazby, celkem o 0,75 procentního bodu. Po posledním jednání ponechala svou základní úrokovou sazbu v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň za posledních 22 let. Nyní se čeká na páteční zprávu o trhu práce (nezaměstnanost a tvorba nových míst), příznivý vývoj může znamenat brzké snížení úrokových sazeb a další pozitivní indikátor pro růst ceny zlata.

Nižší úrokové sazby jsou pro cenu zlata příznivé, protože mažou jeho nevýhodu proti investicím, které přinášejí výnos, jako jsou například dluhopisy. 

Cena zlata roste i v českých korunách. Za poslední měsíc si zlato připsalo rovněž kolem 10 %, začátkem března se dal slitek 1 oz Argor Heraeus koupit za 52 200 Kč, nyní (4. dubna) je cena o 5 000 Kč vyšší.