Úvod / Blog

Cena zlata je 10 procent pod inflací

Aktuálně je cena zlata 10 procent pod inflací, kde byla naposledy v říjnu roku 2018. Pokud čekáte na pokles ceny zlata, je právě ideální čas k nákupu. 

Podle údajů ČSÚ se tuzemské hospodářství od třetího kvartálu loňského roku nachází v recesi. Současný ekonomický vývoj ovlivňuje i chuť firem investovat.

Zásadní změny však českou ekonomiku teprve čekají. Aktuální situaci komentuje Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti Zlaté rezervy.

Vzhledem ke zvýšeným nákladům na obsluhu provozních úvěrů a vysokým cenám energií jsou firmy pod tlakem a jejich motivace investovat je na bodě mrazu – to potvrdil i nedávný průzkum mezi firmami, kde 64 procent firem uvedlo, že jejich investice jsou minimální. To se samozřejmě odráží v celkové ekonomické situaci celé země. Otázkou zůstává, kdy se začne tato represe propisovat významně do reálné ekonomiky v podobě vyšší nezaměstnanosti, hlubšího poklesu HDP a dalšího zvyšování státního dluhu. V delším období pak v poklesu konkurenceschopnosti domácí produkce."

Cena zlata klesla 10 procent pod inflaci

Výchozí cena unce zlata na začátku vzniku samostatné České republiky, tedy i vzniku české koruny, byla 9 660 korun. Výchozí hodnota indexu je 100. Následně na konci každého měsíce zjistíme cenu jedné unce zlata a očistíme ji o meziroční míru inflace. Pokud je hodnota zlata pod výchozí cenou na začátku roku 1993, pak je zlato v korunách k inflaci podhodnocené, naopak pokud je nad výchozí cenou, pak nadhodnocené. Burzovní cena zlata k poslednímu únorovému dni letošního roku byla 40 365 korun za unci. Míra inflace ke stejnému datu byla zhruba 16,5 procenta. Index k tomuto datu má tak hodnotu 90. Aktuálně je tedy cena zlata 10 procent pod inflací, kde byla naposledy v říjnu roku 2018," vysvětlil výpočet vztahu ceny zlata vůči inflaci ekonom Roman Pilíšek. 

Aktuální cenu sledujte na stránce Hlídač ceny zlata, kde si můžete jednoduše na svůj e-mail nastavit denní hlídač ceny zlata, nebo upozornění při poklesu nebo růstu na vámi stanovenou hodnotu.


Index ceny zlata