Úvod / Blog

Cena zlata je nejníže od dubna 2020

Cena zlata tento týden prudce klesla na téměř 2,5leté minimum. Od začátku roku zlato zlevnilo v dolarech o deset procent a na této hodnotě bylo naposledy v dubnu 2020. Je čas na nákup?

Příčiny hledejme v USA a v oznámení srpnové inflace. Trhy na její výši zareagovaly poklesem ceny zlata o 4 procenta. Očekávají, že americká centrální banka Fed bude zvyšovat úrokové sazby rychleji, než se dosud predikovalo. Stále se ale bavíme o ceně zlata v amerických dolarech.

Opačným směrem se od začátku roku vydala cena zlata v českých korunách. Kvůli poklesu hodnoty tuzemské měny cena pro českého investora vzrostla přibližně o osm procent. V ještě delším časovém období jednoho roku je růst ceny zlata v Kč více než 8 %.

Kdo před rokem investoval do zlata v korunách, může nyní stále počítat s vyšší hodnotou.   

Úterý na finančních trzích? Krvavá lázeň

Trhy na statistická oznámení z USA reagovaly již v úterý 15. září. Pokles kromě cenných kovů zaznamenaly především akciové trhy. Všech 24 sektorů z hlavního amerického akciového indexu S&P 500 zakončilo úterý propadem. Nejhůře si vedly zejména akciové společnosti v maloobchodě, médiích a obecně technologické akcie. 

Ceny akcií klesly nejvýrazněji za poslední 2 roky. Dále se nyní očekává na reakci centrální banky Fed a oznámení o zvyšení hlavních úrokových sazeb, které přijde již tuto středu. 

Analytici vesměs očekávají již třetí úpravu o 75 bodů v řadě. Vedle toho bude zveřejněna aktualizovaná prognóza. Zajímat nás bude zejména výhled sazeb s ohledem na jejich potenciální vrchol v aktuálním úrokovém cyklu.

Toto vše ovlivní cenu zlata a může přinést další pokles.