Úvod / Blog

Centrální banky pokračují v nákupech zlata

Rekordních 399 tun zlata nakoupily centrální banky v posledním čtvrtletí. Hodnota nákupů byla přibližně 20 miliard amerických dolarů. 

V přepočtu na české koruny se jednalo o nákupy za 493 miliard. Za červenec až září se zvýšila celková poptávka po zlatě o 28 procent na 1181 tun a za prvních devět měsíců se poptávka vrátila na dobu před pandemií. 

Dále se držela vysoká poptávka klenotníků i investorů do zlatých slitků a mincí. Vyplývá to z údajů zveřejněných Světovou radou pro zlato (WGC). 

Byl překonán čtvrtletní rekord z roku 2000

Nákupy centrálních bank ve třetím čtvrtletí roku 2022 výrazně překonaly předchozí čtvrtletní rekord starý více než 20 let. Mezi velké kupce patřily centrální banky Turecka, Kataru, Indie nebo Uzbekistánu. Podle WGC ale značné množství zlata nakoupily také centrální banky, které své nákupy veřejně neoznámily, mezi něž tradičně patří Čína nebo Rusko. Konkrétní země ale Světová rada pro zlato neoznačila.

Nákupy zlatých slitků a mincí se v posledním čtvrtletí dramaticky zvýšily v Turecku, kde investoři a drobní střadatelé nákupem zlata chrání své úspory před vysokou inflací. 

Od počátku roku banky nakoupily již 673 tun zlata, což je více, než kolik nakoupily za jakýkoliv celý rok nejméně od roku 1967, upozornila WGC.

Analytička WGC Louise Streetová očekává pokračující vysokou poptávku po zlatě a další růst především v zemích jihovýchodní Asie.