Úvod / Blog

Co jste možná nevěděli o zlatě

Takzvané investiční zlato představuje investici do zlatých slitků a mincí. Co to vlastně zlato je a proč je tak vzácné a nenahraditelné?

Proč má zlato hodnotu?

Zlata si celý svět považuje již několik tisíc let jako měny, obchodního zboží nebo formy investice. Je žádané i díky své kráse a výjimečnosti. Zlato se stalo symbolem čistoty i luxusu a díky možnosti investovat už od jednoho gramu je dostupnou formou investice pro všechny.

Proč je zlato vzácné?

Zlato taje při nižší teplotě – 1064 stupňů Celsia. Je poddajné, což výrazně usnadňuje jeho zpracování. Zlato je nehořlavé, nevypařuje se, svého držitele neotráví, ani neozáří. Je natolik vzácné, že nehrozí jeho nadprodukce a je jednoduše zpracovatelné, aby se z něj daly udělat mince, plátky a cihly.

Co má vliv na cenu zlata?

Základním faktorem, který ovlivňuje cenu zlata je bezesporu kurz amerického dolaru. V případě jeho znehodnocování cena zlata stoupá a naopak. Dalším důležitým činitelem je světová inflace. Nabídku potom reprezentuje celkový podíl zlata v rezervách centrálních bank, úroveň recyklace a také roční světová produkce zlata.

Je zlato nejdražší kov na světe?

Zdaleka ne. Nejdražší kov na světe je Rhodium. Kov, bez kterého se neobejde světový průmysl a zároveň ten, jehož cena raketově roste od roku 2016.

Jak se v přírodě vyskytuje zlato?

Výskyt zlata můžeme rozdělit na zlato horské, které bývá nalezeno uzavřené v horninách a rudních žilách a potom zlato rýžovnické/volné říční, což je vnějšími vlivy uvolněné horské zlato v náplavech potoků a řek.

Jak se pozná ryzost zlata?

Ryzost zlata se značí v karátech. Poznáte je podle čísel 585 a 750. Čím vyšší je číslo, tím vyšší je podíl zlata ve slitině.


zlato