Úvod / Blog

Investoři mají zlato historicky v oblibě

Není tak sexy jako bitcoin. Netrhá růstové rekordy jako akcie. Přesto je jistotou už po staletí. Proč si zlato stále zachovává přízeň investorů?

Výhodou zlata jsou jeho přirozené přírodní vlastnosti. Jedná se o vzácný kov, kterého není po světě obrovské množství. Má vysokou hustotu, takže už maličký kousek má velkou hodnotu. Vždyť nejznámější a pro zlato specifická jednotka trojská unce má pouhých 31,1 gramu a aktuální hodnotu kolem 47 000 Kč. 

Měkký kov s tvrdou historií

Zlato je poměrně měkké a díky této vlastnosti se dobře dělí a zpracovává. Nejobvyklejší formou zpracování investičního zlata jsou mince (Wiener Philharmoniker, Perth, Kangaroo a další) a slitky značek Argor Heraeus, Pamp, nebo Valcambi. Můžete se setkat se slitky o hmotnosti 1 gram až 1 kilogram, těm větším od 250 gramů se říká také cihly. Každopádně ve spojení s atraktivní barvou na sebe už po věky poutá pozornost a nachází obrovské uplatnění ve zlatnictví a také v obchodě. 

Zlato bylo dominantní ve směně a hromadění cenného kovu v Evropě zejména v 16. až 18. století, kdy bylo příčinou i řady konfliktů a podnítil expanzi, ale i rozkvět španělské, britské a portugalské ekonomiky. 

Postupem času rostlo zlato na hodnotě a dostali jsme se až do období, kterému se historicky říká zlatý standard. V něm bylo cílem národních centrálních bank nahromadit co největší zlatý poklad a vydávat do oběhu plnohodnotné bankovky a mince kryté zlatem. 

Zlatý standard platil až do 1. světové války, mezi válkami se k tomuto sytsému ale už vrátit nepodařilo. Až na americký dolar.

Americký zlatý standard

Američané během světových válek získali největší zlatý poklad a určovali podle zásob žlutého kovu hodnotu své měny. Ostatní měny určovaly svou hodnotu kurzem k americkému dolaru. Jenže pak přišla válka ve Vietnamu a ani Američané již nezvládli pokrýt obrovské válečné výdaje zlatými rezervami. V roce 1971 oznámil prezident Nixon odpojení dolaru od zlata. A začalo tisknutí bankovek nekrytých zlatem. 

I dnes mají USA největší zlaté rezervy pokud se týká jejich držení centrální bankou. V případě soukromého držení je předstihli Indové, kteří jsou i díky historické zkušenosti z koloniálních britských dob na zlato extrémně fixováni a drží odhadem více než 25 tisíc tun drahého kovu. 

Poptávka po zlaté pak roste především v době nejistot a krizí. Fyzické zlato je díky své malé hmotnosti, objemu a zároveň vysoké ceně ideální pro převoz, navíc je flexibilní co se týše výkupu takřka po celém světě. Zatímco měna se může znehodnotit inflací, tak zlato dlouhodobě svou hodnotu drží a zvyšuje.

Rady, jak má být v portfoliu investora zastoupeno, se pohybují mezi 10 až 25 procenty úspor.  

Nejoblíbenější jsou slitky a mince

Nejčastějším způsobem investování do zlata jsou slitky o váze 1 až 1000 gramů a zlaté mince. Ty můžete nakupovat buď jednorázově, nebo do nich spořit. Řada společnosti nabízí spořící plány, nebo online účty pro postupné naspoření vybraného zlatého slitku nebo mince. 

Při nákupu zlata je třeba být opatrný a nakupovat u ověřeného prodejce, který má historii, dohledatelné recenze, nabízí jednoduchý a transparentní odkup zlata a především vám prodá ověřené zlaté slitky s certifikátem pravosti a zpětného odkupu. Seriózní prodejci mají kamenné prodejny a nabízí i profesionální úschovu zlata.