Úvod / Blog

Jak investovat do zlata?

Dle finančních expertů by mělo zlato tvořit 5 – 15 procent investičního portfolia klienta. Pokud jste však konzervativní a máte nedůvěru v akciové trhy, zvyšte v něm podíl zlata i na 30 procent.

Dodržíte tak staré židovské pravidlo, které doporučovalo třetinu peněz uložit do akcií, třetinu do nemovitostí a třetinu do zlata.

Zlato je dobrou investicí pro ty, kteří chtějí diverzifikovat své stávající portfolio. Investování do zlata se nemusí týkat pouze šperků nebo zlatých mincí. Ve skutečnosti existuje mnoho způsobů, jak investovat do zlata. 

5 způsobů jak investovat do zlata

  1. Investice do zlatých mincí – Tato forma investice do zlata je dobře známá a především pro svou menší velikost je často pohodlnější než investice do zlaté cihly. Investoři si mohou koupit zlaté mince od sběratelů nebo soukromých prodejců a nakonec je prodat se ziskem. Zlaté mince jsou jedním z nejlepších způsobů, jak investovat do zlata pro začátečníky. 
  2. Investice do zlatých šperků – Zlaté šperky jsou pravděpodobně nejčastěji formou investice do zlata, byť se to na první pohled nemusí zdát. Ve skutečnosti jsou zlaté šperky velmi vhodné pro začátečníky, protože jsou snadno dostupné a lze je snadno nakoupit. Dnes se téměř 49 % světové produkce zlata používá na výrobu šperků. Obecně platí, že jakýkoli šperk v hodnotě 14 tisíc nebo vyšší se považuje za investici do zlata. 
  3. Zlaté ETF – Fondy obchodované se zlatem (ETF) a podílové fondy jsou fondy, které nakupují zlato jménem investora. ETF a podílové fondy umožňují investorům pracovat se zlatem, aniž by se zabývali náklady na fyzické vlastnictví jako je zabezpečení nebo pojištění zlata. S nákupem a prodejem zlata prostřednictvím ETF nebo podílových fondů jsou spojeny poplatky, ale ve srovnání se správou jiných aktiv jsou často mnohem nižší. 
  4. Futures na zlato – futures na zlato jsou kontrakty na nákup a prodej zlata v určitém časovém okamžiku. Každá smlouva představuje určité množství zlata a v závislosti na specifikacích může být vyplácena buď v dolarech, nebo ve fyzickém zlatě. Objemy futures na zlato mohou být velmi velké, což z něj činí investiční strategii, která je nejvhodnější pro investory, kteří mají vyšší kapitál na nákup těchto kontraktů. 
  5. Težařské společnosti – Investice do společností těžících zlato jsou zajímavým způsobem, jak kombinovat investice do zlata s tradičními akciemi. Nákupem akcií ve společnosti, která pracuje se zlatem, mohou investoři získat přístup ke ziskům z vývoje ceny zlata, aniž by zlato přímo kupovali nebo prodávali. 

Zlato je už po tisíce let uznáváno jako globální měna a v současné ekonomické nestabilitě jeho popularita opět roste.

Při investování do zlata ve fyzické podobě (slitků nebo mincí) přemýšlejte v dlouhodobém horizontu. Postupně nakoupené zlato vám poslouží jako úspory v penzi a je i mezigeneračním produktem – může zajistit vaše děti nebo dokonce vnoučata.

Praktické rady k nákupu zlata

  1. Při uložení peněz do zlata vyhledejte renomovaného obchodníka, který svou činnost provozuje alespoň 3 až 5 let. Pokud nabízí zpětný odkup zboží, tak za jasně specifikovaných podmínek.
  2. Na každém pořizovaném zlatém slitku musí být vyražen punc rafinérie, gramáž, ryzost a jeho výrobní číslo. Totéž obsahuje certifikát, který je k němu vystaven.
  3. S ohledem na možnost odprodeje zlata se doporučují slitky střední a nižší gramáže, ne však ty nejmenší, protože jsou zatíženy vyššími náklady na výrobu a distribuci.
  4. A pokud vám záleží na estetické hodnotě a vysoké likviditě investičního zlata, zvolte zlaté mince, snadno obchodovatelné po celém světě (např. Wiener Philharmoniker).
  5. Zajímejte se rovněž o to, jak si zlaté slitky a mince nechat dodat a jak je bezpečně uchovávat.

PAMP unce