Úvod / Blog

Jak postupovat při nákupu zlata, abyste nakoupili bezpečně?

Při nákupu zlata dbejte především na bezpečí. To se týká rovněž plateb, ať už při nákupu on-line, nebo v kamenné prodejně. 

Zlaté slitky a mince dnes nabízí desítky prodejců v kamenných prodejnách, kancelářích obchodních zastoupení a samozřejmě on-line v e-shopech. Ať už nakupujete "fyzicky", nebo prostřednictvím internetu, vždy je nutné si prodejce ověřit. 

Vlastní pozitivní zkušenost

Ideální je mít svého ověřeného prodejce, od kterého jste již v minulosti cenné kovy nakoupili. I v tomto případě si před nákupem (zejména po delší době) ověřte aktuální recenze, informace na e-shopu a šíři nabídky. Má prodejce stále kamennou prodejnu? Má stále stejnou, nebo větší nabídku produktů? Má většinu recenzí pozitivních? 

Kde sledovat recenze na e-shopy?
Největším českým portálem s recenzemi je srovnávač Heureka. Zde najdete téměř všechny e-shopy a jejich zákazníci sem mohou zasílat recenze. Obvykle je e-shop zařazen do programu Ověřeno zákazníky, který automaticky zasílá 6 dnů po nákupu nezávislý dotazník. Systém je prověřený roky a recenzím zde můžete věřit. Často se také "propisují" do firemního zápisu e-shopu na Googlu.

Recenze ostatních zákazníků

Jen zopakuji. Podívejte se na recenze na srovnávačích Heureka, Zbozi.cz, nebo na Googlu a vyberte si e-shop podle zkušeností ostatních zákazníků. Srovnávejte i podle šíře sortimentu. Specializované e-shopy s omezenou, ale kvalitní nabídkou budou mít logicky méně recenzí. U nich bude rozhodovat kvalita. 

Šíře sortimentu a jeho kvalita

Dalším zajímavým ukazatelem je u investičních cenných kovů množství produktů. Řada e-shopů kromě "klasických" slitků a mincí od prověřených výrobců nabízí i celou řadu sběratelských a pamětních předmětů. Ty pro vás ale nejsou důležité. Váš vybraný e-shop by měl mít především slitky a mince značek Argor Heraeus, Wiener Philharmoniker, Valcambi, Heraeus. Každý slitek musí být dodávaný s certifikátem. Zjistěte si také, zda e-shop proklamuje ověřování pravosti prodávaného zboží. 

Způsoby dodání a platby

U tak cenného zboží jakým jsou investiční zlaté a stříbrné slitky a mince je dodání extrémně důležité. Kromě osobního odběru za diskrétních podmínek (např. oddělená místnost, telefonická rezervace času) je obvyklé dodání kurýrní službou, nebo cenným pojištěným psaním v diskrétním obalu. Z plateb je běžná hotovost do omezené výše a standardní bankovní převod, nebo platba kartou. Výjimkou jsou pak platby v kryptoměnách přes ověřené nezávislé služby jako je BitPay. 

Vždy si prodejce předem ověřte, přečtěte si recenze, komunikaci e-shopu a možné způsoby dodání a plateb. Nakupujte s rozmyslem a ne pouze podle ceny. 


Valcambi Combibar