Úvod / Blog

Jak poznat pravost zlata?

Jak poznat pravý zlatý slitek, nebo minci? Jak se vyhnout padělkům? Poradíme vám!

Zlato zůstalo i v roce 2022 zárukou stability a jedním z nejoblíbenějším forem ochrany úspor. Je také ochranou proti pádu měny, nebo měnové krizi. Přesto i při nákupu fyzického zlata na vás mohou čekat úskalí. Jak se vyhnout podvodným prodejcům?

Česká policie během minulého roku odhalila několik prodejců falešného zlata. Odborníci doporučují být při nákupu obezřetní a přidávají několik tipů, jak padělky poznat. 

Falešné slitky a historické mince

V květnu odhalili kriminalisté v Novém Jičíně manželský pár, který podvedl prodejem falzifikátů deset lidí a způsobil jim škodu přes čtvrt miliónu korun. Další kupující však podvod odhalili a pomohli podvodníky odhalit. 

Při nákupu investičního zlata si prodejce vybírejte velmi pečlivě, zajímejte se o jeho historii, recenze ve srovnávačích, zajímejte se i o zázemí společnosti, prověřte si ji v obchodním rejstříku. Základní radou je NEnakupovat fyzické zlato v pochybných on-line bazarech, nebo aukcích. 

Vyplatí se také nakupovat od dodavatele, který nabízí výkup vašich slitků s právní garancí a ke každému slitku vám přidá certifikát. 

Slevy na zlato neexistují

Pro server Aktualne.cz se vyjádřil i hlavní ekonom společnosti ZLATÉ REZERVY Roman Pilíšek. "Jakmile začne být něco v kurzu, vždy se objeví jedinci, kteří se pokouší na trendu nepoctivě vydělat. Podezřelé jsou výhodné cenové nabídky. Žádné akční ceny nebo slevy na drahé kovy neexistují. Pokud někdo nabízí zlato pod cenou, která je na trhu běžná, je to varovný signál," tvrdí Pilíšek.

Pokud se rozhodnete koupit zlato od neprověřeného prodejce, můžete si pravost poměrně jednoduše ověřit pomocí magnetu. Zlato je diamagnetické, vnější magnetické pole jej odpuzují. Tedy zlato nebude na magnet (použijte nejlépe běžně dostupné neodymové magnety) reagovat. Nejčastěji se zlato padělá použitím jiného kovu, wolframu. Ten je ale přitahován magnetickým polem. 

Zlato je na svou velikost těžké

Běžné kovy, které se pro padělání používají, jsou výrazně lehčí. Pozlacený falešný slitek bude delší a vyšší než pravý, obvykle velmi tenký slitek. Při nákupu zlata si od profesionálních prodejců vyžádejte ověření pravosti. To se provádí specializovanými přístroji, např. od výrobce SIGMA. 

Profesionální padělatelé se podle Romana Pilíška zaměřují jak na slitky o váze 250 gramů, kde lze očekávat vysoký zisk, tak i na výrobu kovových napodobenin v nízkých gramážích.

"Zaznamenali jsme třeba nesrovnalost v hmotnosti 10gramového slitku, kde rozdíl činil 0,2 gramu. Slitek nebyl poškozen a s touto odchylkou byl již vyroben - byl skutečně ze zlata, nicméně neodpovídala deklarovaná hmotnost. Takové nesrovnalosti si laik nemá šanci všimnout, jediná jistota je proto nákup u prověřených a seriózních prodejců," uzavírá Pilíšek s tím, že na trhu neexistuje žádný zlatý produkt, který by nebyl v minulosti padělán.


Měřička ryzosti SIGMA