Úvod / Blog

Jak správně nakoupit investiční zlato

Investiční kov je nejvýhodnější pořizovat ve formě takzvaných slitků, tedy zlatých cihliček. Dále pak v podobě investičních mincí. Investice do zlata nemusí znamenat milionové výdaje, naopak, investice do zlata může začínat řádově již od cca 1700 korun, za které lze pořídit zlatý slitek o hmotnosti jednoho gramu.

Na co si dát pozor při nákupu zlata?

Při nákupu slitků, nebo mincí je potřeba sledovat údaje na nich vyražené, případně informace z přiloženého certifikátu. 

Zlaté slitky – Lidově zvané také zlaté cihly jsou opatřené úředními údaji (označení výrobce, např. Argor Heraeus SA, váha, sériové číslo) a také certifikátem Londýnské asociace vzácných kovů. Zlaté slitky mohou být ražené (od 1 do 100 g) nebo lité (od 100 g do 1 kg).

Zlaté mince – Nakupované pro jejich váhu, obsah čistého zlata a pro krásu jsou známé a obchodovatelné po celém světě. K dispozici je dnes ohromující výběr investičních zlatých mincí, z nichž některé jsou skutečně krásnými příklady s ozdobnými vzory, jako zlaté mince Wiener Philharmoniker a Austrian Philharmonics. Ostatní zlaté mince, jako jsou USA Gold Eagles nebo American Buffalo z mincovny Spojených států, jsou v USA velmi populární.

Jak poznat padělek zlata?

Falzifikáty mají většinou odlišný odstín barvy a jiný rozměr slitku (ten bývá nepatrně silnější). Takže základem rozpoznání padělku je vizuální kontrola a hmotnost. Pokud máte k dispozici zaručeně pravý slitek, tak jej rozhodně porovnejte s právě nakupovaným. Odlišnosti budou spolehlivým vodítkem k případnému odhalení padělku.

Jak poznat pozlacení?

Každý šperk prodávaný v České republice musí být opatřen puncovní značkou. Punc odpovídá materiálu, ze kterého je daný šperk vyroben. Na pozlaceném stříbrném šperku najdeme číselnou značku 925, 14 karátový zlatý šperk ale bude opatřen značkou 585 a státním puncem.

Jak se pozná ryzost zlata?

Ryzost zlata se značí v karátech. Poznáte je podle čísel 585 a 750. Čím vyšší je číslo, tím vyšší je podíl zlata ve slitině.

Jak uchovat zlato?

Pokud vám záleží především na co nejvyšší míře zabezpečení před odcizením, pak využijte možnosti pronájmu bezpečnostní schránky v bance nebo nebankovní úschovny. Nejbezpečnější způsob, jak uchovávat zlato přímo u vás doma, je pořídit si domácí trezor. Ten můžete zabudovat do zdi, připevnit k podlaze nebo jednoduše umístit do skříně.


Argor Heraeus 1 oz