Úvod / Blog

Krátké zprávy: Odpovědí na pokles ceny zlata a stříbra je burza Comex

Přestože v minulém týdnu pokles cen drahých kovů zpomalil, ceny zlata a stříbra se propadají již třetí týden. 

Stříbro odepsalo téměř 2%, zatímco zlato jen 0,7%. Cena stříbra vůči zlatu tak poklesla na poměr 84:1 a je nejlevnější za poslední dva roky. 

Důvodem jsou pokračující obchody na burze Comex. U zlata se potvrzují predikce z minulého týdne a tedy likvidace dostatečného počtu LONG pozic a neotvírání nových SHORT pozic. To se děje na trhu se zlatem. Vůči stříbru se však spekulativní kapitál zachoval jinak a "naskákal" na SHORT stranu. Tyto prodeje pak způsobily uvedený pokles ceny stříbra. 

Jak uvádí Jan Železník ze společnosti ZLATÉ REZERVY:
Je paradoxní, že spekulanti většinou otevírají vyšší prodejní (SHORT) pozice poté, kdy stříbro kleslo od březnového vrcholu již o téměř 20 %. Ale toto je metoda, jakou obchodují techničtí obchodníci z kategorie Managed Money (MM). Jednu skutečnost lze však z minulosti vypozorovat, a sice, že MM nakonec nikdy kolektivně neprofitovali, pokud začali ve velké míře otevírat SHORT pozice na stříbře při poměrně nízké ceně. Zpravidla vysoké SHORT pozice vyvolaly "short covering rally", tedy růst ceny při zpětném odkupu dříve prodaných kontraktů.

 

 


Stříbrné slitky