Úvod / Blog

Roman Pilíšek pro Investiční web: Cena zlata by měla do čtyř let stoupnout na 3000 dolarů za unci

Proč nyní cena zlata prudce roste a kam až se dostane? Co je příčinou aktuální situace? Poslechněte si Romana v rozhovoru pro Youtube kanál Investiční web. 

Podle Romana má růst několik příčin a to především devalvaci dolaru, uvolněná měnová politika FEDu a velké vojenské konflikty na Ukrajině a na Blízkém východě. Mnohem více zlata akumulují i některé centrální banky. Kdo dlouhodobě zlato sleduje a nakupuje, není růstem ceny tolik překvapen. Drobní střadatelé čekají na korekci ceny a nejsou ochotni zlato prodávat ani přes jeho historicky nejvyšší cenu.

Zdroj Investiční web:
Investoři, kteří nakupují fyzické zlato průběžně, se samozřejmě při stoupající ceně mohou zdráhat. Má smysl čekat i na drobné výkyvy ceny níže, typicky se ale situace řečí pravidelnými nákupy, vysvětluje Roman Pilíšek ze společnosti ZLATÉ REZERVY. Shrnul také hlavní faktory za prudkým růstem ceny zlata (plánované uvolňování měnové politiky Fedu, geopolitické konflikty a s nimi související nejistota, nákupy zlata centrálními bankami) a nabídl svůj názor na možný další vývoj kurzu žlutého kovu. Boj s inflací podle něj ani zdaleka nemusí být u konce, pokud Fed bude snižovat sazby tak, jak naznačuje.

Cena zlata má své cykly

Nyní je cena zlata více než 2 300 dolarů za unci (přes 53 000 Kč), dá se čekat na pokles ceny a poté zlato akumulovat. Výhled do konce roku je cca 2 500 dolarů, do tří až čtyř let by se měla cena dle historie cyklů dostat na 3 000 dolarů za unci (70 až 75 tisíc korun). 

Důležitý bude ekonomický vývoj a úrokové sazby v USA. Federální rozpočet se ale zadlužuje a je otázkou, co bude ta brzda, k čemu dojde po prezidentských volbách (5. listopadu 2024).

Zásadní je ale inflace a pokud jde zlato takto nahoru, tak se může opět výrazně zvýšit inflace.