Úvod / Blog

Roman Pilíšek: zlato v korunách roste agresivněji než v dolarech

Z médií: Cena zlata se začátkem druhého dubnového týdne vyšplhala na nové historické maximum a dosáhla 2 348 amerických dolarů za trojskou unci. Cena v korunách dosáhla na burzovní cenu 54 841 korun. Oproti poslednímu březnovému týdnu si zlato připsalo v korunách více než pětiprocentní nárůst.

Ekonom a spoluzakladatel společnosti ZLATÉ REZERVY Roman Pilíšek vysvětlil pro několik médií i rozdílný růst ceny v českých korunách a v amerických dolarech: 

Důvodem je rychlejší oslabování eura a české koruny vůči americkému dolaru. Navíc další rozhodnutí o úrokových sazbách Evropské centrální banky bude přijato na měnovém zasedání 11. dubna. Naproti tomu výsledek příštího zasedání FEDu – centrálního bankovního systému Spojených států amerických bude zveřejněn až 1. května. Trhy nyní očekávají, že ECB sníží úrokové sazby dříve než FED. A tato divergence se částečně odráží v úrokových sazbách a ceně zlata v jednotlivých měnách.

Na růst ceny zlata má vliv i mimořádná poptávka ze strany čínské centrální banky i soukromého sektoru. Čínská lidová banka nakoupila v minulém roce rekordních 735 tun zlata, aktuálně se její zásoby odhadují na více než pět tisíc tun zlata.

Růst ceny zlata je nyní bezprecedentní a láme historické rekordy. Psali jsme již dříve: Zlato zlomilo další rekord. Poprvé v historii se dostalo přes 2300 dolarů za unci

Za pouhý měsíc zlato připsalo přibližně 10 procent a vzrostla z již vysoké ceny 2 084 dolarů za unci na nynější historický rekord.