Úvod / Blog

Stále více Čechů chrání své úspory nákupem zlata

V posledních několika letech roste počet Čechů, kteří část svých úspor ukládají do zlata. Prvním impulsem byl covid, dalším pak začátek ruské invaze na Ukrajinu a vysoká inflace.

Samotné investování do zlata je možné uskutečnit buď nákupem fyzického zlata, nebo investováním do zlatých ETF fondů, nebo fondů, které mají zlato jako základní aktivum. Nejjednodušším způsobem je nákup fyzického zlata, kdy stačí zvolit bezpečného a ověřeného prodejce a mít zajištěnou úschovu nakoupených slitků a mincí. 

Zlato chrání před inflací, tvrdí většina Čechů

Podle průzkumu agentury STEM/MARK téměř tři pětiny Čechů považují zlato za investici, která chrání před inflací. Desetina Čechů má doma zlatou cihličku a stejný podíl i investiční minci. Právě takto ji vnímají, jako investici a každý šestý oslovený již někdy zlatou minci koupil. Cílem bylo většinou zhodnocení vložených peněz. 

Další průzkum provedla agentura Median již v první čtvrtině tohoto roku. I z něj vyšlo zlato jako pomyslný vítěz finančního nástroje k uchování a zhodnocení úspor. Zlato volí téměř čtvrtina dotazovaných. 

Inflace za rok 2022 dosáhla na 15,1 procenta a byla druhou nejvyšší od vzniku samostatné republiky. Tak vysoká inflace znehodnocuje úspory na spořících, nebo dokonce běžných účtech. Samotné investiční zlato není "lékem" na inflaci, navíc základní radou pro jakoukoliv investici je ji diverzikovat (rozdělit) mezi více finančních nástrojů. 

Proč vložit část úspor do zlata a na co si dát pozor?

Nákup fyzického zlata je při zvolení ověřeného prodejce, který má bezvadnou historii (např. podle recenzí na cenových srovnávačích) a jasné podmínky, bezpečnou formou uložení úspor. 

  • řada prodejců nabízí možnost investovat do zlata po částech, tzv. spořit do zlata
  • nakupující volí prodejce i podle možnosti úschovy, za kterou platí předem sjednanou částku, obvykle se platí roční poplatek za úschovu
  • seriózní prodejce nabízí i garanci zpětného odkupu za aktuální výkupní cenu, při nákupu si porovnejte prodejní a výkupní cenu
  • požadujte pouze certifikované zlato s ověřením pravosti
  • nákup zlata je i přes jeho určitou konzervativnost stále investicí a je potřeba počítat s rizikem

A co vy? Považujete nákup zlatých slitků, nebo mincí jako vhodný nástroj pro uchování úspor? 


Lidé úspěch