Úvod / Blog

Zásoby zlata na světě

Historická směna zboží za zboží byla postupně nahrazena penězi, jejichž ideálním materiálem se stalo zlato. A protože množství zlata na světě je dle odhadů 170 tisíc tun, tento blyštivý žlutý kov má a stále bude mít vysokou hodnotu.

Ve prospěch zlata hovoří jak nejistá politická situace, tak extrémní tištění peněz jednotlivými státy, které už je zcela nekontrolovatelné. Finanční experti doporučují jako jedinou možnou strategii, jak zabránit znehodnocování peněz, jejich postupnou výměnu za investiční zlato.

Zlato sloužilo jako prostředek směny v různé míře po tisíce let. Po většinu 17. až 20. století byly papírové peníze vydané národními vládami označovány jako zlato a fungovaly jako právní nárok na fyzické zlato. Mezinárodní obchod byl prováděn pomocí zlata. Z tohoto důvodu si země musely uchovat zásobu zlata z ekonomických i politických důvodů. 

USA si drží největší zásoby zlatých rezerv na světě. Vláda USA má ve skutečnosti téměř tolik rezerv jako další tři největší země dohromady (Německo, Itálie a Francie). Uvádí se, že Mezinárodní měnový fond (MMF) má více zlatých rezerv než Itálie, ale méně než Německo.

Zlato je opět velmi žádané

Zlato má unikátní fyzikální a chemické vlastnosti. Je trvanlivé (nereaguje na vodu, sluneční záření, neoxiduje, nekoroduje) a lehce dělitelné, takže se dá snadno převážet. V poměru k váze nebo objemu má vysokou hodnotovou hustotu. Jeho kvalitu určuje míra ryzosti – nejvyšší je 24 karátů, což znamená, že podíl zlata musí dosahovat 999,9 jednotek z 1000.

Kdyby se všechny zásoby zlata na světě soustředily, naplnily by asi dva plavecké olympijské bazény. Zájem o tento kov je dnes obrovský a jeho cena sotva může klesnout, když už jen mírně převyšuje těžební náklady. Mezi největší nákupce zlata patří aktuálně Čína, Indie či Rusko.

Zajímá vás, kde se zlato těží nejvíce?

10 největších zlatých dolů

  1. Olimpiada, Rusko
  2. Pueblo Viejo, Dominikánská republika
  3. Grasberg, Indonésie
  4. Cadia Valley, Austrálie
  5. Kibali, Demokratická republika Kongo
  6. Cortez, USA
  7. Lihir, Papua-Nová Guinea
  8. Louo Gounkoto, Mali
  9. Boddington, Austrálie
  10. Fosterville, Austrálie

Argor Heraeus zlatý slitek 1000 gramů