Úvod / Blog

Zlaté rekordy

Co si představíte, když se řekne „zlato“? Babiččinu šperkovnici s prstýnky, medailonky a náušnicemi, nebo spíše truhlu plnou zlaťáků?

Oboje provází lidstvo už po tisíce let: zlato jako šperky i peníze – spolehlivé platidlo, podložené jeho skutečnými zásobami na Zemi.

Slovo „zlato" pochází ze staroanglického slova „gyldan", které bylo v germánštině odvozeno od „gulþa". Do této doby bylo vytěženo téměř 200 000 tun zlata.

Zlato již bylo nalezeno na všech sedmi kontinentech a odhaduje se, že ve světových oceánech je celkem 10 miliard tun zlata. Je ovšem tak zředěné, že je nemožné jej vytěžit.

V honbě za zlatem zažil svět alchymisty i zlaté horečky, které vyústily až do dnešního nepřetržitého globálního obchodování s tímto fascinujícím drahým kovem.

Není divu, když podle staré židovské moudrosti bychom měli třetinu peněz uložit do akcií, třetinu do nemovitostí a třetinu do zlata.

Z náročné těžby, rýžování a hledání nugetů vzešel i nejeden rekord: zatím největší zlatá hrouda se našla roku 1869 v Austrálii. Vážila okolo 71 kilogramů, byla nazvána Welcome Stranger, ale nedochovala se (roztavili ji, jako jiné).

Největší zlatý důl zahájil těžbu již v roce 1996 a v současné době představuje téměř polovinu celkové produkce zlata těžařské společnosti Polyus se sídlem v Moskvě.

Za skutečně největší nalezený kus zlata je považován Holltermannův valoun s váhou více než 200 kilogramů. Nebyl to ale typický zlatý nuget, protože obsahoval i jiné rudy.

A jakými rekordy se pyšní výrobky ze zlata?

Největší zlatá cihla je k vidění v japonském muzeu v městečku Izu a její hodnota dosáhla přes 17 milionů dolarů. Tato zlatá cihla váží 250 kilogramů.

Největší zlatá mince byla prezentována v australském Perthu v roce 2012. Vážila jednu tunu a v průměru měřila 80 centimetrů.

Nejvzácnější zlaté šperky patří královským rodinám nebo státům a jejich hodnota je nevyčíslitelná. Občas se však exkluzivní zlatý šperk dostane také na trh a obvykle i přes vysokou cenu nalezne svého kupce.

Nejdražší zlatý náhrdelník s názvem L'Incomparable (Nesrovnatelný) pochází z dílny klenotnické firmy Mouawad, stojí 55 milionů dolarů a je zapsán v Guinessově knize rekordů. Tvoří ho 90 zlatých ozdob, bílé diamanty a výrazný žlutý diamant přezdívaný „zlatý obr".

Nejvíce ceněný zlatý prsten na světě je z dílny Chopard, vyrobený z 18karátového bílého zlata, s unikátním přirozeně zabarveným modrým diamantem. Má hodnotu téměř 17 milionů dolarů.


Zlaté rekordy