Úvod / Blog

Zlato patří do každého investičního portfolia

Podle doporučení řady investorů patří zlato do portfolia všech typů klientů. Zlato je stabilní a drží hodnotu. 

Další doporučení se týkají způsobu nákupu zlata. Dnes již můžete koupit zlato dokonce i v automatech v obchodních centrech, ale tento způsob uznávaní investoři nedoporučují. 

Můžeme rovnou citovat:

Kdo chce kupovat fyzické zlato, ať se vyhne podomním prodejcům a volí zavedené firmy. „Šel bych za někým, kdo je prověřený, i z nějakých referencí. Tady si můžete spálit prsty," varuje investiční stratég a majitel platformy Investorees v novém dílu podcastu Ve vatě, který vysílá portál SeznamZprávy.

Cena zlata v krizích roste

Zlato reaguje na válečný konflikt na Ukrajině, ale i na růst inflace. Je stále bráno jako pojistka v dobách krize a jako ochrana právě proti inflaci. Cena zlata sice právě v době krize velmi skáče (je volatilní), ale to nemusí investor sledovat. Zlato je dlouhodobá investice a takto by ji měl investor brát. Dívejte se na zlato jako na investici do nemovitosti, kterou také nekupujete na rok. 

Dlouhodobě v horizontu desítek let zlato zhodnocuje 7,5% ročně, zatímco inflace je 2-3%. Zlato ve formě slitků, nebo mincí je také likvidní po celém světě, směníte jej poměrně jednoduše za hotovost, nebo jiné movité statky. 

Podle typu investora pak může zlato tvořit nejméně 10% portfolia. Investujte do zlatých slitků.


Zlaté mince