Úvod / Blog

Zlato vás ochrání před měnovou krizí

Česku hrozí dramatický pád jeho měny, varuje největší japonská investiční banka. Rizika jsou podle ní obecně nejvyšší za posledních více než dvacet let.

Česku hrozí, že se během nadcházejícího roku dostane do závažné měnové krize, varuje největší japonská investiční banka. Při ní by došlo k náhlému, nečekanému a dramatického znehodnocení české koruny. Podobný otřes hrozí podle Nomury také Maďarsku a Rumunsku.

Japonská finanční instituce Česko a další zmíněné země varuje na základě své zevrubné analýzy osmi ekonomických ukazatelů, mezi nimiž je objem devizových rezerv, pokrytí dovozu těmito rezervami a dále třeba výše krátkodobých reálných úrokových sazeb či ukazatele související s rozpočtovou oblastí a s běžným účtem platební bilance. Nomura příslušnou zprávu zveřejnila dnes (21. 11. 2022), cituje z ní agentura Bloomberg. 

České republice, Maďarsku a Rumunsku hrozí během příštího jednoho roku měnová krize, a to kvůli rostoucím rozpočtovým a vnějším problémům. Podle agentury Bloomberg to ve své dnešní zprávě předpovídají analytici japonské finanční skupiny Nomura Holdings.
Zdroj: ČTK, 21.11.2022

Běžný účet platební bilance v poměru k hrubému domácímu produktu podle všeho letos v Česku vykáže nejhlubší deficit za posledních patnáct let. V absolutním vyjádření vykazuje v posledních měsících nejhlubší deficit v historii. Schodek státního rozpočtu ČR, klíčové složky tuzemských veřejných financí, letos Fialova vláda plánuje na 375 miliard korun, což by byla jeho druhá nejvyšší úroveň v historii, hned po té z loňského roku. 

Přitom deficit běžného účtu je projevem nerovnováhy dané ekonomiky, tedy té ve vztahu k zahraničí. A deficit veřejných financí je zase projevem určité vnitřní nerovnováhy dané ekonomiky. Česko tak čelí dvěma zásadním nerovnováhám, vnější i vnitřní, což právě podle Nomury činí jeho hospodářství a tedy i měnu obzvlášť zranitelnými. 

Nomura zmíněných osm ukazatelů analyzuje v rámci sestavování svého Damoklova indexu, který hodnotí náchylnost 32 rozvíjejících se ekonomik, včetně Česka, právě k měnové krizi. Tato náchylnost je nyní podle Nomury nejvyšší za uplynulých více než dvacet let.


Zlato vás ochrání