Úvod / Blog

Zlato výnosem překonává euro, zaznělo z Německa

Člen výkonné rady německé Bundesbanky Joachim Wuermeling, který vystoupil na tiskové konferenci ve Frankfurtu, velmi silně podpořil zlato v komentáři k držení zlata centrální bankou.

Doslova Wuermeling v komentáři uvedl:

"Hodnota zlatých rezerv banky vzrostla v loňském roce o 10,2 miliardy eur na 176,1 miliardy eur. Cena zlata v amerických dolarech sice k datu vykazování mírně klesla oproti ceně předchozího roku, ale silnější dolar znamenal, že cena zlata v eurech byla meziročně o 6 % vyšší."

„Z dlouhodobého hlediska stále dochází k trvalému a výraznému nárůstu hodnoty zlatých rezerv banky. Ve srovnání s počátečním zůstatkem při spuštění měnové unie (21 miliard EUR) je tato rezerva ve zlatě při přecenění současnou cenou (176,1 miliard EUR) osmkrát větší než na začátku roku 1999."

Bundesbanka-vykaz

Podle evropského centrálního bankéře zlato stabilně překonává měnu, za kterou sdílí odpovědnost, a naznačuje, že je rozumné držet zlato jako zajištění proti inflaci a devalvaci měny. Centrální bankéři jsou zřídkakdy tak upřímní ohledně starověké formy peněz, která stále soutěží s jejich vlastními bankovkami.


Zlato vs. euro