Úvod / Blog

Cena zlata dlouhodobě vzdoruje inflaci

Ačkoli je inflace v plném proudu, tedy ceny zboží a služeb varovně rostou a peníze ztrácejí kupní sílu, lidé stále dobře nenakládají se svými úsporami. 

I když by je logicky rádi uchránili, pořád upřednostňují účty v bankách, stavební spoření či penzijní připojištění a zdráhají se investovat.

Nebojte se pojmů investice a diverzifikované portfolio

Přitom u investování nejde o nic jiného než ukládání části příjmů nebo volných finančních prostředků do konkrétních projektů za účelem budoucího zhodnocení a výnosu. Může to být například kombinace akcií, nemovitostí, podílových fondů, zemědělské půdy a drahých kovů.

Takovému důmyslnému rozložení investic, kdy jedna v běhu času kryje výkyvy druhé, se říká diverzifikované portfolio. S nutnou dávkou trpělivosti pak můžete sledovat třeba to, že při poklidu na finančních trzích klesá zlato a stoupají akcie, nemovitosti či dluhopisy. Naopak hodnota zlata v historii pravidelně rostla jako odpověď na pád akcií a dluhopisů.

Růst ceny zlata se očekává i v roce 2023

Krize, válka, vysoká inflace a další nejistoty se promítají do světového finančního dění i tím, že pro českého investora nastávají zajímavé podmínky pro nákup fyzického kovu. Rovněž statistiky jednoznačně ukazují na to, že držet zhruba 5 až 15 % zlata ve vašem portfoliu se určitě vyplatí.

Stačí se podívat do novodobé historie České republiky a porovnat cenu zlata od vzniku české koruny na začátku roku 1993 s jeho aktuální cenou, očištěnou o průměrnou roční inflaci. Na začátku roku 1993 stála unce zlata 9 660 CZK a ke 30. 6. 2022 měla unce zlata očištěná o inflaci hodnotu 10 933 CZK. Lze tedy s jistotou tvrdit, že za období takřka 30 let je pozice zlata neotřesitelná. Pokud byste drželi stejný objem peněz v hotovosti, byla by po 30 letech jejich hodnota očištěná o inflaci jen 2 445 CZK.

„Zlato bude dle mého názoru nadále plnit svou funkci ochrany proti inflaci tak, jak ji plnilo v posledních 30 letech v České republice nebo po staletích či tisíciletích všude ve světě. Navíc v aktuálním nejistém prostředí může jeho cena vzrůst i výrazně nad průměrnou inflaci,“ míní Roman Pilíšek, ekonom a spoluzakladatel společnosti specializované na politickou ekonomii.

Fyzické zlato: bezpečná investice i pro začátečníky

Láká také vás třpytivý zlatý kov? Jak by ne, vždyť přežil celá tisíciletí; jeho rezervy drží a v současnosti nápadně navyšují nejprestižnější světové banky, firmy i jednotlivci. Fyzické zlato, které si můžete potěžkat ve vlastních rukou, je hodnotou samo o sobě: neohrožuje ho inflace jako papírové peníze, nesplacení jako dluhopisy ani bankroty bank jako finance uložené na účtech.

I pro menší investory včetně začínajících je vhodné investiční zlato v podobě slitků a mincí, s jistotou okamžitého výkupu v případě potřeby. Jako majitel fyzického zlata můžete kdykoli prodat své zlaté slitky a mince a získat peněžní hotovost jak na místě původního nákupu, tak u kteréhokoli obchodníka po celém světě. Na trhu je dostupná rovněž služba Spoření do zlata, poskytující zlaté slitky a mince za aktuální cenu rozloženou do 12 plateb, a to zcela bezúročně.

Přitom není tak důležité, kdy do fyzického zlata zainvestujete. Správná chvíle nastává kdykoli – pokud si zároveň uvědomujete dlouhodobost této investice. V souvislosti s vývojem inflace či geopolitických konfliktů mohou vaše investiční portfolio značně zatraktivnit i jednotky procent připadající na fyzické zlato.

SHRNUTÍ: Chcete-li, aby měly vaše peníze stejnou kupní sílu i v budoucnu, bez ohledu na inflaci, a zároveň nehodláte podstupovat větší riziko, investujte prostřednictvím spolehlivého partnera do zlatých slitků a mincí.