Úvod / Blog

Na co si dát pozor při nákupu zlata

Zlato představuje peníze neboli kupní sílu – po celém světě a v jakékoliv době. Lze ho snadno poznat, protože je to vzácný prvek se specifickou hustotou, který nelze vyrobit.

Chcete-li uložit úspory do fyzického zlata, máte na výběr 2 základní formy:

  • zlaté slitky – ražené nebo lité, opatřené úředními údaji (označení výrobce, např. Argor-Heraeus SA, váha, sériové číslo) a certifikátem
  • zlaté mince – nakupované pro váhu, obsah čistého zlata a estetickou podobu, obchodovatelné po celém světě (např. Wiener Philharmoniker, American Eagle)

Po vstupu České republiky do EU není investiční zlato zatíženo DPH, tudíž se pro střadatele stalo zajímavějším, což ještě umocnila finanční krize a několikanásobné zvýšení ceny zlata.

Aktuální cenu zlata u nás ovlivňují 3 veličiny

  • hodnota trojské unce ryzího kovu v amerických dolarech
  • směnný kurz CZK/USD
  • premium obchodníka (souhrn marží vstupujících do fyzického kovu)

Cena zlata se na mezinárodní burze mění každým okamžikem – proto je třeba sledovat, jaký způsob její fixace nabízí váš obchodník. Zastaralý, ale bohužel stále používaný systém spočívá v tom, že v okamžiku potvrzení objednávky zákazníkem není pro něho ještě cena zlata konečná. Obchodník ji určí až po úhradě zálohy na základě aktuálního kurzu burzy. Jako klient tedy vůbec nemáte jistotu, že cenu změnil jen vlivem burzy, příp. směnného kurzu.

Vaším cílem by měla být garance konečné ceny investičního zlata obchodníkem v okamžiku jeho objednání. Povinností je pak uhradit zboží do předem určené doby, přičemž od této formy objednávky nemůžete dle občanského zákoníku odstoupit. Mnozí obchodníci drží cenu jen desítky minut, ale jiní nabízí i pohodlnou 3denní lhůtu úhrady. Patří k nim e-shop Zlatosnadno.cz, který vám zlato i výhodně vykoupí.

Pokud se rozhodnete, že investice do fyzického zlata je pro vás tím správným krokem, nabízíme vám tipy na co si dát pozor při nákupu zlata:

1. Najděte si renomovaného prodejce – Pohybování se ve světě nákupu a prodeje zlata může být složitější, od práce s ověřením prodejce zlata až po rodlišení podvodných prodejců. Podrobný průzkum prodejců na trhu vám pomůže vyhnout se špatné investici. 

2. Dávejte si pozor na poplatky  Obchodníci se zlatem obvykle účtují více než „spotovou cenu" zlata nebo cenu, za kterou se zlato obchoduje na burze. Tato prémie se obvykle skládá z poplatku prodejce a poplatků za výrobu a distribuci.

3. Najděte bezpečné úložiště  Jelikož se v případě zlata jedná o fyzickou komoditu, lidé se ji mohou pokusit ukrást. Je proto důležité dopředu počítat s tím, kam zlato uložíte. Zlato by mělo být uloženo v bezpečí, ať už se jedná o trezor nebo bezpečnostní schránku v bance. 

4. Zvažte zakoupení pojištění – Pojištění je dalším nákladem při vlastnictví fyzického zlata. Pokud se rozhodnete takové pojištění zakoupit, ujistěte se, že vaše pojistka pokrývá přesný typ aktiva, které máte.


Nákup zlata od odborníků