Úvod / Blog

Silný dolar snižuje cenu zlata v korunách

Proč cena zlata v první polovině srpna klesá? Na vině je oslabování koruny vůči dolaru. Na kurs dolaru je totiž cena zlata v korunách přímo navázána. 

Zlato od začátku roku 2023 zlevnilo o cca tři procenta na 1 907 dolarů za trojskou unci (31,1 gramu). K posilování amerického dolaru dochází v důsledku navyšování úrokových sazeb centrální bankou Fed. 

Cena zlata od posledního červencového zasedání Fed klesla v dolarech o 3,5 procenta.

Ač by cenám zlata měla přát nejistota kolem výkonu globální ekonomiky, tak se ukazuje, že vodítkem pro cenu žlutého kovu je spíše kurz amerického dolaru. A ten v posledních týdnech výrazně posiluje. 

Psychologická hranice 1900 dolarů za unci

Při dalším posilování dolaru se může cena za unci dostat ještě níže a atakovat i minimální hodnoty z letošního března. 

Aktualizace září 2023:
Cena zlata ve druhé polovině srpna v dolarech nejdříve vzrostla, aby následně došlo k zářijovému poklesu. Nicméně v českých korunách dále roste kvůli oslabení tuzemské měny. Dá se očekávat další růst v CZK a pokud dojde k opětovnému růstu v USD, může být růst velmi razantní. 

Slabý výkon čínské ekonomiky, která po covidu nenabrala předchozí růst, může snížit poptávku po špercích. Tím může dojít k dalšímu poklesu prodejů zlata. Čas zlata však podle analytiků může přijít příští rok. Pokud by USA čekalo delší období stagflace, tedy vyšší inflace s nulovým ekonomickým růstem, může zlato dosáhnout i na historické rekordy. V dobách ekonomické nejistoty může být právě zlato jedním z nejlepších aktiv.


Americký dolar