Úvod / Blog

Zlaté slitky, nebo mince?

Zájem o investiční zlato, které je v celé Evropské unii osvobozeno od DPH, vytrvale stoupá. Rozhodnete-li se uložit své úspory do fyzického zlata, máte k dispozici dvě základní formy: zlaté slitky a zlaté mince.

Přiblížíme si je z hlediska jejich rozdílů, abyste mohli co nejlépe posoudit, která se hodí právě do vašeho investičního portfolia.

Zlaté slitky

Lidově zvané také zlaté cihly jsou opatřené úředními údaji (označení výrobce, např. Argor-Heraeus SA, váha, sériové číslo) a také certifikátem Londýnské asociace vzácných kovů. Zlaté slitky mohou být ražené (od 1 do 100 g) nebo lité (od 100 g do 1 kg). Výhoda zlatých slitků spočívá v tom, že u vyšších váhových kategorií (od trojské unce výše) je cena v přepočtu na jeden gram nižší než u zlatých mincí. Slitky se ale nevyznačují nijak zajímavou estetickou podobou.

Nejznámější investiční zlaté slitky

Argor-Heraeus

Každý zlatý slitek Argor-Heraues je vyroben z 0,9999 čistého zlata různých velikostí. Lité slitky se vyrábějí o hmotnosti 10 g, 100 g, 250 g, 500 ga 1000 g, stejně jako ražené slitky o hmotnosti 1, 2, 5, 10 gramů, 1 oz., 20, 50 a 100 gramů. Zlaté slitky Argor-Heraues jsou opatřeny logem společnosti, nápisem „Švýcarsko" a značkami hmotnosti a  na lícové straně tyčí. Vyražené slitky o hmotnosti 50 g, 100 ga lité tyče o hmotnosti vyšší než 250 g mají na lícové straně vyryté také jedinečné sériové číslo. Na zadní straně lišty je logo společnosti s opakujícím se vzorem. Kromě ražených a litých zlatých slitků vyrábí Argor-Heraues také jedinečné zlaté slitky Kinebar o hmotnosti 1,2,5,10,20 gramů a 1 oz. Tyto zlaté slitky jsou vyráběny pomocí celosvětově exkluzivní technologie KINEGRAM®, což je high-tech difrakční bezpečnostní prvek, který je vyražen do substrátu slitku.

Valcambi Gold CombiBar

Valcambi Gold CombiBar je pro investory, kteří hledají zcela jedinečný design zlaté cihly. Tyto zlaté slitky, které v roce 2011 představila švýcarská společnost Valcambi, byly navrženy tak, aby se vešly do peněženky podobně jako kreditní karta. Každý slitek je dělitelný na jednotlivých 1 gramových částí, které jsou snadno oddělitelné. Při ryzosti 0,9999 zlata je Valcambi CombiBar schválen IRA. 

Argor Heraeus s certifikátem

Zlaté mince

Nakupované pro jejich váhu, obsah čistého zlata a krásu jsou známé a obchodovatelné po celém světě (např. Wiener Philharmoniker, American Eagle, Krugerrand, Maple Leaf, Nugget/Kangaroo, China Panda, Britannia). Vydávají se v mnohamilionových sériích a jejich hlavní výhody jsou estetická hodnota a vysoká likvidita, což znamená, že je v ceně kovu snadno prodáte kdekoliv na světě.

Chcete-li se svým „zlatým pokladem" vycestovat např. do Spojených států amerických, zvolte nejlépe tamní zlaté mince American Eagle. Určitě je tam v případě potřeby odprodáte snadněji než třeba zlatý slitek Argor-Heraeus, u něhož byste zřejmě uhradili i náklady na přetavení.

K dispozici je dnes ohromující výběr investičních zlatých mincí, z nichž některé jsou skutečně krásnými příklady s ozdobnými vzory, jako zlaté mince Britannias a Austrian Philharmonics. Ostatní zlaté mince, jako jsou USA Gold Eagles nebo American Buffaloes z mincovny Spojených států, jsou v USA velmi populární. 

7 zlatých mincí vhodných pro investici

American Eagle

Investiční mince American Eagle jsou ideálním vyjádřením amerického ducha a vychází ze slavného designu Augusta Saint-Gaudense. Tato ikona, která má vyobrazení Lady Liberty kráčející před sluncem na jedné straně a amerických orlů bělohlavých hnízdících na druhé straně, je k dispozici v několika velikostech. Zlaté mince American Eagle se těší bezkonkurenčnímu uznání a snadné likviditě.

American Buffalo

Tato nádherná mince se těší obrovské popularitě především proto, že její umělecká díla jsou ztvárněním slavného niklu z roku 1913 Buffalo Nickel od Jamese Earle Frasera. Na lícové straně je uveden nádherný profilový portrét indiánského šéfa, zatímco na rubové straně je vyobrazen slavný americký buvol inspirovaný Black Diamondem, americkým bizonem, který žil v newyorské zoo v Central Parku ve 10. letech 20. století. Okamžitá rozpoznatelnost zlaté mince American Buffalo 0,9999 z ní činí vynikající volbu pro každého investora do zlata.

Australian Gold Kangaroo

The Kangaroo Series z respektované mincovny Perth je silným symbolem Austrálie. Každá iterace Australian Gold Kangaroo představuje nové vyobrazení klokana v jiném přirozeném prostředí, díky čemuž je tato série sběrateli a investoy velmi vyhledávaná. Výjimečná mince vyrobená z 0,9999 jemného zlata, Australian Gold Kangaroo 1 Oz, je vydávána v nominální hodnotě 100 AUD a je považována za minci s vysoce sběratelskou hodnotou a obecně velmi likvidní díky své pozoruhodné historii ražby a fascinujícímu rozpoznatelnému uměleckému provedení.

Austrian Gold Philharmonic

Austrian Gold Philharmonic je jediná zlatá mince vydaná v eurech a je zaručena vysoce respektovanou rakouskou mincovnou. Austrian Gold Philharmonic je mincí s nízkou ražbou, o které mnozí věří, že ve své kráse zastiňuje i kanadský javorový list a mexickou Libertad. Na jedné straně jsou hudební nástroje, které se objevují v Rakouském filharmonickém orchestru, velkém národním pokladu Rakouska, zatímco na druhé straně je vystaven Zlatý sál ve Vídni, kde se koná každoroční novoroční koncert orchestru. 

British Gold Britannia

Tyto slavné britské mince neustále zvyšovaly svou ryzost a mince vydané v roce 2013 a později se pyšní ryzostí 0,9999 zlata. To, v kombinaci s rozpoznatelností Britannia a obrovským respektem, kterému vládne Královská mincovna, činí z Gold Britannias minci s vysokou hodnotu s dobrým potenciálem likvidity.

Chinese Gold Panda

Další úctyhodnou investiční možností je čínská zlatá mince Panda. Série každoročně nese nový obrázek pandy obrovské, uctívané ikony Číny. Čínská zlatá panda nese váhové označení 30 gramů, spíše než 1 oz, a může se také pochlubit omezenějšími mincovnami než mnoho jiných zlatých mincí. Jeho jedinečná velikost a nízká ražba z této mince činí vynikající doplněk jakéhokoli portfolia drahých kovů a jednu z nejzajímavějších investičních zlatých mincí pro investory zlata.

South African Gold Krugerrand

Krugerrand, první zlatá zlatá mince na světě a trvale oblíbená investiční zlatá mince mimo USA, je obecně jednou z cenově dostupnějších zlatých mincí na trhu a je známá svým jedinečným odstínem a vyobrazením antilopy springbok. Tento jednoduchý design existuje již od roku 1967 a prokázal svoji sílu na investičním trhu. Celkově bylo zakoupeno více mincí Krugerrandů než všech ostatních 1 oz zlatých mincí dostupných na trhu. Krugerrand obsahuje 0,9167 jemného zlata se slitinou 8,33% mědi, která zvyšuje odolnost zlata. Krugerrands, který je doporučován jako vynikající investiční zlatá mince jak pro nové, tak pro zkušené investory, je obecně velmi likvidní na otevřených trzích po celém světě.

Ať už si pořizujete zlaté slitky, nebo mince, vždy se zajímejte i o zpětný odkup zboží. Převážná část obchodníků zvýhodňuje při zpětném odkupu zlata své klienty, ale záleží také na konkrétních cenových a platebních podmínkách.


Měřička zlata