Úvod / Blog

Je čas k nákupu? Cena zlata podle odborníků poroste

Zlato je sice dlouhodobá investice, ale i ono má svá ideální období k nákupu. Nyní oslabilo proti svému historickému maximu a nastala vhodná doba k nákupu. To je aspoň doporučení odborníků, kteří sledují trh se zlatem dlouhodobě.   

V současnosti se množí informace, že zlato neobstojí jako pojistka proti inflaci. To může být pravda, ale pouze v krátkém časovém období. Na zlato i na inflaci a zhodnocení (nebo znehodnocení) úspor je však třeba se dívat v dlouhodobém horizontu. 

Zlato je uchovatele hodnoty, od roku 1993 porazilo inflaci

V novodobé historii České republiky stoupla hodnota zlata očištěná o inflaci o necelých 14%. Na začátku roku 1993 stále unce zlata 9 660 Kč, k 30. červnu tohoto roku očištěná o inflaci 10 993 Kč. 

Poklud bychom drželi stejný objem peněz v hotovosti, bude jejich hodnota očištěná o inflaci pouze 2 445 Kč. 

Současný pokles ceny je reakcí na zvyšování úrokových sazeb ze strany centrálních bank, který však bezprostředně ohrožuje křehký ekonomický růst a spíše povede k recesi, která už navíc byla v USA ve čtvrtek technicky potvrzena. Ze statistického hlediska ve všech amerických i světových hospodářských recesích od roku 1969 zlato vykázalo růst. 

Jarní růst ceny zlata vystřídal pokles

Zlato se na své letošní maximum dostalo začátkem března, kdy atakovalo historický vrchol 2 075 dolarů za unci (31,1 gramu), cena v českých korunách dosáhla také maxima, na burze se 1 unce prodávala za 49 200 korun. 

Od té doby probíhá přibližně čtyřměsíční korekce ceny zlata až k úrovni 1 675 dolarů za unci. Aktuální rozložení obchodních pozic dominantních hráčů na trhu však nasvědčuje, že cena zlata poroste. Situace je totiž podobná té z května 2019, kdy došlo k růstu ceny z 1 300 na 2 000 dolarů za unci během necelých 12 měsíců. 

Zlato láká čím dál více Čechů

Při aktuální vysoké míře inflace není rozumné držet hotovost, ta ztrácí na ceně nejvíce. Enormně roste poptávka po fyzickém zlatě, ať už ve formě zlatých slitků, nebo mincí. Část finančních rezerv mělo ještě před pandemií covidu ve zlatě pouze 3% české populace, v září minulého roku to již byl více než dvojnásobek a nyní se počet vlastníků zlatého kovu odhaduje na téměř 10%. 

Nejrychlejší cesta ke zlatu je nákupem on-line, s okamžitou fixací v režimu 24/7, bez poplatků a s garancí zpětného odkupu. Přečtěte si, jak nakoupit zlato bezpečně.


PAMP unce